Историята на изкуството като археология

14.95лв.
Производител: Хермес

от Аделина Странджева

издател: Хермес

раздел: Книги, История, политика, общество, Български автори, Нови книги, Книги на Издателска къща "Хермес", Художествена литература, Българска литература, Книги за Пловдив


ISBN: 9789542617624

Наличност: В наличност

Година: 2017г.

Страници: 272 стр.

Размер: 13х21

Тегло: 0.2800 кг.

Корица: мека

Цветност: черно/бяла

Език: български


АНОТАЦИЯ

Доц. д-р Аделина Странджева е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Интересите й са в областта на възрожденската литература, фолклора и литературата за деца.

Непознат за широката публика и за специалистите по Възраждане ръкописен учебник по история на изкуството и културата е разчетен и подложен на задълбочен коментар. Той е създаден през 1861 г. от Йоаким Груев, а по-важното – по него се е преподавало години наред в Пловдивското епархийско училище. Ръкописът носи подвеждащото за съвременника заглавие „Записки по архиология“, но през ХIХ век европейското разбиране за археология се припокрива с история на изкуството. Разчитането на учебника и работата с много допълнителни архивни документи, които потвърждават неговата функция на школска книга от епохата на Възраждането, е принос към историята на идеите, историята на литературата, историята на понятията и историята на педагогиката у нас.

Такова изследване може да ни предложи само културолог филолог, изграден познавач на Българското възраждане, какъвто в случая се явява Аделина Странджева. Нейният принос за пореден път ни убеждава, че възрожденската литература не е една „капсулирана монада“, изчерпала възможностите си да ни изненадва с нещо непознато.

Акад. Иван Радев

Най-продавани

Получавай известия за най-новите стоки